Maizes ieraugs: kas tas ir un kā to pagatavot

Ieraugs ir sākotnējā rauga kultūra, ko izmanto maizes gatavošanai mājas apstākļos. Tas ļauj mīklai uzrūgst un nodrošina tai garšu. Mīklas ieraugam piemīt labvēlīgas īpašības, kuru dēļ profesionāļi to tik augstu vērtē.

Kā pagatavo ieraugu

Lai pagatavotu maisījumu, jāņem nobriedis ieraugs un tam jāpievieno vienāds daudzums miltu un ūdens. Pēc tam tas uz vienu dienu jāatstāj siltā vietā, pārklāts ar vāku vai dvieli.

Lai ieraugu saglabātu labā stāvoklī, ieteicams to uzglabāt slēgtā burkā istabas temperatūrā. Viens no veidiem, kā to izmantot, ir paņemt noteiktu daudzumu ierauga un pievienot tam nedaudz ūdens un miltu. Pēc tam šis maisījums jāsajauc līdz viendabīgai konsistencei.

Kad ieraugs ir nostiprinājies, var pievienot vēl vienu porciju ūdens/mīklu un samaisīt. Tas jādara vairākas reizes – ik pēc 12 stundām. Rezultātā iegūsiet ieraugu, kas būs gatavs svaigas mājas maizes cepšanai.

Pavāru padomi

Šodien daudzas gan iesācējas, gan pieredzējušas saimnieces domā par to, kā pagatavot šādu cepšanas bāzi. Šajā gadījumā noderēs šādi ieteikumi:

Vislabāk ir pagatavot sastāvu stikla traukos. Izmaisiet ar koka lāpstiņu.

Cepot maizi no skābpiena ierauga, mīklai jāceļas apmēram piecas stundas. Pretējā gadījumā pacelšanās būs nenozīmīga. Dažreiz ir iespējams pagarināt laiku līdz sešām vai astoņām stundām. Rūgušpienu ir nepieciešams barot, tāpēc pēc pāris stundām sastāvam ieteicams pievienot nedaudz ūdens un miltu.

Ja cepšana notiek ar kviešu miltiem, tad ieraugu ieteicams sākt ar pilngraudu pamatni. Pēc tam – pievienot klasiskos baltos miltus.

Maisījumu var uzglabāt ledusskapī. Pāris stundas pirms gatavošanas izņemiet ieraugu un ļaujiet tam dažas stundas uzsilt.

Lai maisījums varētu “augt”, telpā jābūt vismaz 23 grādiem, pretējā gadījumā būs jāgaida vismaz divas dienas, līdz veidosies burbuļi.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment